Afvallen: waarom het vaak mislukt!

 

Waarom afvallen vaak mislukt?

Lang niet iedereen valt succesvol af. Een dieet begint vaak goed: je ziet jezelf elke week één of twee kilo afvallen, je voelt je beter en je aan je dieet houden is een uitdaging. Maar na verloop van tijd komt de klad erin; je zegt toch een keer geen nee tegen gebak op je werk, je wordt er moe van om iedere keer na te denken over wat je eet en zwicht toch voor die lekkere kroket. Het constante gevoel dat je trek hebt in eten, zorgt dat het afvallen niet meer vol te houden is. Zeker als het lijkt alsof je dieet niet succesvol is, omdat het afvallen steeds langzamer gaat. Voor je het week val je terug in je oude eetpatroon en vliegen de kilo’s er weer net zo hard aan. Je poging tot afvallen is mislukt.

 

Tips om af te vallen

Afvallen kan op veel verschillende manieren. Als je even rondneust op internet, kom je er al gauw achter dat iedereen je een andere manier aanraadt. Heel veel tips gaan over het volgen van een bepaald dieet, waardoor je vanzelf zou moeten gaan afvallen. Maar belangrijker zijn misschien wel alle andere tips die je helpen om gewicht te verliezen. Een paar tips op een rijtje:

  • Zorg dat je voldoende beweging krijgt. Onze voedingsbehoefte is erop ingesteld dat we energie nodig hebben voor allerlei lichamelijke beweging. Omdat we tegenwoordig veel stil zitten, krijgen we meer energie binnen dan we gebruiken. Daardoor komen we steeds meer aan. Op het moment dat je start met voldoende bewegen, zal je al snel afvallen, omdat je geen energie meer opslaat maar juist je reservevoorraad energie gaat gebruiken.
  • Vervang ongezonde tussendoortjes door gezonde tussendoortjes. Als je tussendoor zin hebt in iets lekkers, grijp dan niet naar koek, chocola, drop of chips, maar eet in plaats daarvan een stuk fruit. Dat is gezonder en je komt er minder van aan.
  • Drink water in plaats van frisdrank. Op die manier krijg je ook weer minder suikers binnen, terwijl je wel genoeg drinkt. Het is even wennen, maar wel een heel gemakkelijke manier van afvallen.
  • Eet zo natuurlijk mogelijk. Vermijd kant en klare maaltijden en pakjes, maar meng zelf groenten en kruid zelf je vlees. Zo krijg je minder toegevoegde stoffen binnen en eet je gezonder. Je eetpatroon zo veranderen leidt vrijwel altijd tot afvallen.
  • Drink je koffie zwart. Eigenlijk is geen koffie drinken nog beter, maar vermijd in ieder geval de suiker en melk in de koffie.

 

Radicaler afvallen

Voor wie afvallen het met bovenstaande tips niet snel genoeg vindt gaan, zijn er uiteraard allerlei mogelijkheden voor diëten. De één raadt aan om calorieën te tellen en te zorgen dat je daar niet teveel van binnenkrijgt, terwijl de ander benadrukt dat je slechte vetten moet vermijden om afvallen te bevorderen. Weer een ander dieet benadrukt dat je koolhydraten moet vermijden, zoals in het proteïne dieet, waarbij afvallen wordt bereikt door vrijwel alle koolhydraten in de voeding te mijden en juist veel eiwitten te eten.